Siyasette kuşaklar çatışınca…
Gölbaşı’nın geçmişinde olduğu gibi, bugünlere gelmesinde de etkileri olan İlçenin Belediye Eski Başkanları Mümtaz Sarıtaş ve Erdal Eren dönemlerini anlatmak için belki de kitaplar yazmak gerekiyor.
Gölbaşı’nın kaderinde büyük etkileri olan bu iki Belediye Başkanı siyasetten hiç kopmadı ancak kendilerinden sonra gelen kuşak, iki kurt siyasetçiyi, siyaset sahnesinden inmeye zorladı.
Şu ana kadar kendilerinin bir hatıratı gündeme gelmedi. Mutlaka bu ilçeye yapılan hizmetleri vardır. Buradan sayın Başkanlara sesleniyoruz, anılarınızı sizde paylaşın, döneminizde ilçeye neler yaptınız? Bunları kamuoyuna anlatalım.
Ancak, gazete olarak takip ettiklerimiz, haberleştirdiklerimiz ve siyaset sahnesinde gelişen ve gündeme gelen olayları sizlere de sunmak istiyoruz…
Erdal Eren “ Gölbaşı’nda 1977 yılında Bağımsız Başkan Adayı, 1984 SDP, 1989 DYP, sonra SHP’den aday , CHP’li oldu 1994 yılında tekrar SHP’li olup, 1995 yılında Belediye Başkanlığı döneminde hizmet alacağım diyerek ANAP’a geçti. Yıllar Sonra tekrar CHP saflarında yerini aldı. (2 dönem Belediye Başkanlığı yapmıştır. 1989-1994/1994-1999)
Mümtaz Sarıtaş; Gölbaşı’nda 1977 yılında CHP’den Belediye Başkan Adayı, 1983 yılında MDP, 1984 yılında ANAP Başkan Adayı , 1993 yılında DYP İlçe Başkanlığı , 1999 yılında DTP Belediye Başkan Adayı, 2011 yılında DP İlçe Başkanı, 2005 yılında AK Parti üyeliği… (2 dönem belediye başkanlığı yapmıştır.1977-1980/1984-1989)
Gölbaşı’nda yerli/yabancı hemşehricilik olayının Eren ve Sarıtaş döneminde ortaya çıkması siyasi partilerin ilkelerinden daha çok, “Ankaralıysan yerlisin, Ankaralı değilsen yabancısın” siyaseti ile etkili olmaya çalışan adaylar, seçim zamanı birbirlerine karşı yaptıkları çok sert açıklamalarla da halkın “ikisinden birisini tercih etmesine” neden oluyordu.
Bu durum o kadar çığırından çıkmıştı ki, Erdal Eren Artvinli idi, hemşehrilerini seçmen olması için Gölbaşı’na getiriyordu. Mümtaz Sarıtaş’ta kendi hemşehrilerini Gölbaşı merkeze taşıyordu… Hemşehrilerde belediye nimetlerinden fazlasıyla yararlanıyordu.
Zaten, karşılarında durabilen siyasetçi de yoktu. Anne tarafından akraba oldukları söylenen, kamuoyunda halaoğulları olarak bilinen Sarıtaş ve Eren çekişmesi tam 20 yıl sürdü.
Erdal Eren Gölbaşı’ndaki aktif siyasetten çekilmesi 1999 yılında MHP’den Dr.Cevdet Kara’nın belediye başkanlığını kazanmasıyla gerçekleşti… 2004 yılı yerel seçiminde CHP’den aday olan Erdal Eren beklemediği bir oy alarak kaybetmişti. Bu aktif siyasetinde kırılma noktası oldu. Mümtaz Sarıtaş’ta DYP İlçe Başkanıyken, teşkilata Selami Emmioğlu’nun atanmasıyla başarılı siyasetinde kırılma noktasını yaşadı.
Mümtaz Sarıtaş iktidar olabilecek partilerin teşkilatlarını kaybetmişti. DYP Gölbaşı İlçe Başkanı iken teşkilat çekişmelerinin arasında kaldı. Genel Merkez DYP Gölbaşı İlçe Teşkilat Başkanlığı Selami Emmioğlu’na verilirken, Sarıtaş yasal olmadığı gerekçesiyle itiraz etti ancak Selami Emmioğlu 2. Bir teşkilat bürosu açarak resmen ilçe başkanı oldu.
Ve böylece Gölbaşı’nda Erdal Eren ve Mümtaz Sarıtaş dönemi yavaş yavaş kapanmaya başladı. Daha sonraki yıllarda Mümtaz Sarıtaş DP İlçe Başkanlığı görevi, DTP Belediye Başkan Adaylığı görevi de yaptı ancak önceki etkileri kalmamıştı… Erdal Eren ise uzun bir süre Gölbaşı’ndan ayrıldı memleketi olan Artvin’e çalışmaya gitti, daha sonra tekrar dönerek Gölbaşı’nda CHP’de siyasetini pasif bir şekilde devam ettiriyor.
Gölbaşı’nda 20 yıl belediye başkanlığı görevi yapan Erdal Eren ile Mümtaz Sarıtaş gibi çok güçlü siyasetçilerin yerini almak kolay değildi genç siyasetçiler için… Gençler önce ilçe teşkilat yönetimlerini ele geçirdiler. Sonra da Belediye Başkan Adaylarını tayin ettiler.
Sarıtaş ve Eren’in Gölbaşı siyasetinde pasif duruma düşmesinde sadece bir kişinin değil birçok genç siyasetçinin rolü olmuştur. 1994-1999 dönemi CHP Belediye Başkanı Erdal Eren hizmet alacağım diyerek Mehmet Atak’ın ilçe başkanlığı döneminde ANAP’a geçti. ANAP iktidarından hizmet alacağım diye parti değiştiren Eren’e, parti içinden de tepkiler geldi.
Gölbaşı’nda 20 yıl Belediye Başkanlığı yapmış, biri olmazsa, diğerinin belediye başkanı seçildiği bu dönemlerin yok olmasında birçok genç siyasetçinin etkisi oldu.
Aktif siyaset yaparak, Belediye Başkan Adayı ya da İlçe Başkanı olarak muhalefet yapanlardan DYP’de, Namık Kemal Doğan, Selami Emmioğlu, Ramazan Yılmaz, ANAP’ta, Nurettin Yüksel, Mehmet Atak, İsa Ömercan, DSP, Ahmet Çavdar, Ayten Şahin, MHP’de, Selçuk Dağdelener, Yakup Odabaşı, Necati Koçak, Yüksel Güler, RP’de Abdulnasır Haşlak, CHP’de Nazmiye Halvaşi, Ensar Ülker, Hamit Mermer… vd. insanlar siyasette kendileri için mücadele verirken, eski başkanların koltukları da yavaş yavaş kayıp gitti. (Bu kuşaktaki bazı siyasiler daha sonra Eren ve Sarıtaş’la seçim zamanlarında ortak hareket ettiler.)
Ve son 15 yıldan beri kendileri aktif siyasette yer almadılar. Kazanma ihtimali olan değişik partilerdeki adayları açık/kapalı desteklediler.
Belediye Eski Başkanı Mümtaz Sarıtaş’ın siyasetindeki kırılma noktası DYP’de Selami Emmioğlu ve ekibinin teşkilat başkanlığını almasıyla gerçekleşirken, Diğer Belediye eski Başkanı Erdal Eren’in ise 2004 yerel seçimlerinde yenilgiye ugramasıyla gerçekleşti.
1999 yılında MHP İlçe Başkanı Necati Koçak ve ekibinin girişimleriyle Dr.Cevdet Kara aday olup Belediye Başkanı seçildi. Necati Koçak’ta başkan yardımcısı oldu.
2003 – 2004 yılında ANAP’ta İlçe Başkanı ve Belediye Başkan Adayı olan İsa Ömercan’da, “Eski kumaştan yeni elbise olmaz, Gölbaşı’nda tabuları yıkalım, Model bir kent yapalım.” sloganıyla siyasette genç kuşağı iyice cesaretlendiren yerel gazeteye defalarca ilanlar veriyordu.
1999 yılından sonra ne Eren, ne de Sarıtaş bir daha aday olamadılar, olmadılar. Ve 2004 yılında Abdulnasır Haşlak, 2009 yılında Yakup Odabaşı, 2014 yılında da Fatih Duruay Belediye Başkanı seçilerek aynı kuşağın etkisini halen göstermektedirler.
Ve Gölbaşı nüfusunun 120 binleri bulması da hemşehricilik siyasetinin etkisini azalttı. Hemşehri gurupları TEŞKİLATLARDA ne kadar etkiliyse, o kadar aday çıkarma da ve siyasette etkili olup, halk arasında hemşehriciliğin siyasetteki etkisi nüfus arttıkça azalmaktadır.
Sarıtaş ve Eren gibi büyük siyasetçilerin belediye başkanlığı ve siyasetçi kimlikleri dönemlerinde mutlaka ilçeye hizmetleri olmuştur. Anılarını yazarlarsa Gölbaşı siyasetinin geçmişine de ışık tutmuş olacaklardır.
- yayınlandı Basından